5 tips om je bestanden drukklaar te maken

Start een project
Altijd al willen weten hoe je een bestand drukklaar kan maken? Een bestand goed aanleveren bij een drukker scheelt enorm veel hoofdpijn en waarschijnlijk zelfs een flinke zak met geld. In deze blogs lees je 5 tips van ons designerteam die je kan toepassen om je bestanden correct aan te leveren bij een drukker.

Waarom CMYK?

Gebruik voor drukwerk altijd CMYK: Gebruik voor drukwerk altijd een CMYK kleurprofiel. Hiermee voorkom je dat de kleuren afwijken. De kleuren Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart) zijn de kleuren die in de drukwereld en voor printers worden gebruikt. Ze worden zodanig gecombineerd dat de vereiste kleuren ontstaan. Met de 4 genoemde kleuren is het mogelijk om meer dan 16.000 kleurcombinaties te maken.

Voorkom drukfouten door de juiste afloop in te stellen

Maak gebruik van afloop. Met het instellen van de juiste afloop voorkom je witte randen tijdens het drukken. Wanneer je een bestand aanmaakt krijg je de optie om de afloop in te stellen. Voor papieren drukwerk is dat vaak minimaal 3 mm. Ga je grotere formaten printen zoals posters of bestickering? Gebruik dan een afloop van 10 mm. Vervolgens kan je bij het opslaan als PDF de afloopmarge selecteren.

Hoge resolutie voor betere printkwaliteit

Gebruik altijd afbeeldingen met een hoge resolutie. Gebruik voor papieren drukwerk minimaal 300 dpi en voor groot formaat reclame prints minimaal 100 dpi (bij voorkeur 150 dpi of hoger). Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de afbeeldingen die je gebruikt in je designs goed bewaard blijft. Als je lagere dpi instellingen gebruikt loop je het risico dat je afbeeldingen 'pixelated' oftewel in slechte kwaliteit weergegeven worden.

Lettercontouren helpen problemen tegen te gaan

Zet je tekst om in lettercontouren: Zit er tekst in jouw design? Vergeet dan niet de tekst om te zetten naar contouren. Op deze manier weet je zeker dat er geen font problemen optreden, zoals ontbrekende lettertypes. Wanneer je de tekst om wilt zetten, dupliceer je het bestand zodat je altijd nog een versie hebt met de bewerkbare tekst.

Waarom kiezen we voor [PDF/X-1a:2001]?

Sla je PDF op als: [PDF/X-1a:2001]: Wanneer je de pdf in 2001 zet wordt je bestand opgeslagen naar een standaard indeling. Dit zorgt evoor dat het bestand niks veranderd wanneer deze naar de drukker wordt gestuurd. RGB kleuren worden automatisch omgezet naar CMYK en transparanties worden afgevlakt.

Toch nog onduidelijk? Wij helpen je graag om je bestanden drukklaar te maken.

Wil jij geholpen worden met het drukklaar maken van jouw digitale bestanden en misschien wel met het ontwerp daar van? Dat kan! Wij helpen je graag verder met je wensen en helpen je in dit proces verder om tot de beste opties te komen. Benieuwd naar wat wij kunnen? Neem een kijkje op onze projectenpagina of neem gerust contact met ons op.

European Kennel Club

European Kennel Club is een gerenommeerde naam binnen de hondenregistratie industrie. De European Kennel Club (EKC) helpt hondenbezitters om hun hond te registreren via alle wettelijke vereisten. Ook geven zij hondenshows.

NUL36

NUL36 is een restaurant dat zit gevestigd op de Grote Markt in Almere. Door hun unieke interieur, het uitgebreide menu en gezellige terras is NUL36 snel populair geworden. Wij hebben het restaurant voorzien van drukwerk op maat.