5 tips om je bestanden drukklaar te maken

Start een project
Altijd al willen weten hoe je een bestand drukklaar kan maken? Een bestand goed aanleveren bij een drukker scheelt enorm veel hoofdpijn en waarschijnlijk zelfs een flinke zak met geld. In deze blogs lees je 5 tips van ons designerteam die je kan toepassen om je bestanden correct aan te leveren bij een drukker.

Waarom CMYK?

Het gebruiken van een CMYK kleurprofiel is voor drukwerk een must. Hiermee voorkom je dat de kleuren afwijken. De kleuren Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart) zijn de kleuren die in de drukwereld en voor printers worden gebruikt. Ze worden zodanig gecombineerd dat de vereiste kleuren ontstaan. Met de 4 genoemde kleuren is het mogelijk om meer dan 16.000 kleurcombinaties te maken.

Voorkom drukfouten door de juiste afloop in te stellen

Maak gebruik van afloop. Met het instellen van de juiste afloop voorkom je witte randen tijdens het drukken. Wanneer je een bestand aanmaakt krijg je de optie om de afloop in te stellen. Voor papieren drukwerk is dat vaak minimaal 3 mm. Ga je grotere formaten printen zoals posters of bestickering? Gebruik dan een afloop van 10 mm. Vervolgens kan je bij het opslaan als PDF de afloopmarge selecteren.

Hoge resolutie voor betere printkwaliteit

Gebruik altijd afbeeldingen met een hoge resolutie. Zo is het voor papieren drukwerk gebruikelijk om minimaal 300 dpi in te stellen en voor groot formaat reclame prints minimaal 100 dpi (bij voorkeur 150 dpi of hoger). Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de afbeeldingen die je gebruikt in het ontwerp goed bewaard blijft. Als je lagere dpi instellingen gebruikt loop je het risico dat je afbeeldingen 'pixelated' oftewel in slechte kwaliteit weergegeven worden.

Lettercontouren helpen problemen tegen te gaan

Zet je tekst om in lettercontouren: Zit er tekst in jouw design? Vergeet dan niet de tekst om te zetten naar contouren. Op deze manier weet je zeker dat er geen font problemen optreden, zoals ontbrekende lettertypes. Wanneer je de tekst om wilt zetten, dupliceer je het bestand zodat je altijd nog een versie hebt met de bewerkbare tekst.

Waarom kiezen we voor [PDF/X-1a:2001]?

Sla je PDF op als: [PDF/X-1a:2001]: Wanneer je de pdf in 2001 zet wordt je bestand opgeslagen naar een standaard indeling. Dit zorgt evoor dat het bestand niks veranderd wanneer deze naar de drukker wordt gestuurd. RGB kleuren worden automatisch omgezet naar CMYK en transparanties worden afgevlakt.

Toch nog onduidelijk? Wij helpen je graag om je bestanden drukklaar te maken.

Wil jij geholpen worden met het drukklaar maken van jouw digitale bestanden en misschien wel met het ontwerp daar van? Dat kan! Wij helpen je graag verder met je wensen en helpen je in dit proces verder om tot de beste opties te komen. Benieuwd naar wat wij kunnen? Neem een kijkje op onze projectenpagina of neem gerust contact met ons op.

Fin-Match

Fin-Match is opgericht met de missie om ondernemers hun ambities te laten realiseren met behulp van een passende bedrijfsfinanciering. Door hun stijgende groei wilden zij het online platform vernieuwen en professionaliseren.

Danny Ghosen

Danny Ghosen (Beirut, 1978) is journalist en programmamaker bij de VPRO. Danny heeft ons gevraagd om een platform voor hem te bouwen waarin hij zijn gemaakte programma's kan tentoonstellen. Ook is er een unieke blog gebouwd.